|Tips om zakelijke gegevens veilig te houden

Tips om zakelijke gegevens veilig te houden

Vroeger werden de administratie en overige bankzaken allemaal op papier bijgehouden. Tegenwoordig staan al deze gegevens online en worden deze ook digitaal gedocumenteerd. Dit zorgt voor de nodige risico’s. In het nieuws hoor je steeds vaker verhalen over cyberaanvallen. Het enige wat deze criminelen willen zijn bedrijfsgegevens. Dit zijn niet direct gegevens van jou, maar kunnen ook gegevens van je klanten zijn. Dit is een nachtmerrie voor elke ondernemer. Om er voor te zorgen dat jouw en de gegevens van je klanten zo veilig mogelijk zijn worden er in dit artikel een aantal tips gegeven.

Leer zelf hacken

Om je te kunnen verplaatsen in hackers dien je zelf te leren hacken, maar dan wel ethisch hacken. Met deze legale vorm van hacken kan je je eigen en andere systemen testen of deze wel voldoende beschermd zijn tegen hackers. Op het internet zijn verschillende sites te vinden waar je kan leren om onder andere netwerken binnen te dringen.

Zorg dat je gegevens up-to-date zijn

Om te voorkomen dat je gehackt wordt, dien je je computer continu te updaten. Wees er zeker van dat je de nieuwste versies installeert. Dit gaat om de programma’s die je gebruikt, maar ook om de besturingssystemen. Met het continu bijwerken van je computer zorg je er voor dat huidige bedreigingen je systeem niet in kunnen komen. Het is wel eens gebeurd dat een bedrijf gehackt werd doordat deze de meest recente versie van Windows niet hadden.

Zorg daarnaast voor een goede virusscanner. Het woord zegt het al: het programma scant virussen en verwijdert deze als dit mogelijk is. Voor de meeste virusscanners dien je een bedrag neer te leggen. Informeer goed naar verschillende scanners zodat je voor jezelf de beste en voordeligste kiest. Er zijn veel varianten beschikbaar. Vaak zit je vast aan een abonnement waar je maandelijks een vast bedrag betaalt.

Zorg er tevens voor dat je internetverbinding beveiligd is. Wanneer je op een openbaar Wifi-netwerk zit krijg je wel eens een melding met dat je verbinding niet privé is. Zorg er dan ook voor dat je dit Wifi-netwerk niet gebruikt. Ook je eigen Wifi-netwerk dien je te beveiligen. Doe dit met een wachtwoord dat anderen niet kunnen achterhalen. Dit zorgt ervoor dat het risico al een stuk kleiner wordt.

Zorg voor een sterk en uniek wachtwoord

Een hacker zal niet handmatig verschillende wachtwoorden proberen te raden. Hier gebruiken zij verschillende programma’s voor die wachtwoorden kunnen raden. Hoe meer tekens het wachtwoord bevat, hoe langer dit raden duurt. Dus wanneer je een wachtwoord hebt van ongeveer 20 tekens duurt het honderden jaren voor deze achterhaald wordt. Een wachtwoord van 10 tekens kan in een paar dagen geraden worden. Dit raden is onafhankelijk van of het een logisch wachtwoord is of willekeurige tekens en cijfers zijn. Dus hoe langer het wachtwoord is, hoe sterker het wachtwoord.

Daarnaast wordt het ook aangeraden om zo min mogelijk hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Als je dit wel doet kan een hacker in al je systemen en mails komen. Gebruik ook geen herkenbare woorden zoals je naam, verjaardag of geboorteplaats.

 

2019-02-28T14:47:48+01:00 28 februari 2019|Geen categorie|

Leave A Comment